top of page

Η Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Πλέγμα ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 2014. Με έδρα τη Σκοπέλο, αναπτύσσει ένα πλέγμα πολιτιστικών δραστηριοτήτων σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη.

 

Ιδρυτικά μέλη της είναι η Κωνσταντίνα Αγγελέτου και η Μαρία Ψαρρού.

 

Οι σκοποί της εταιρίας είναι πολιτιστικοί και συγκεκριμένα: πολιτιστική διαχείριση, πολιτιστικές δραστηριότητες, πολιτιστική δικτύωση, διοργάνωση σεμιναρίων και εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και τουριστικών εκδηλώσεων και τέλος η διοργάνωση θεατρικών παραστάσεων.

 

Ως μέσα για την επίτευξη των παραπάνω σκοπών της εταιρίας θα είναι:

 

  1. Η συμμετοχή της εταιρίας ή εντεταλμένων συνεργατών της σε ομάδες μελετών, ερευνών και πραγματοποιήσης έργων για την επίτευξη των σκοπών της.

  2. Η παράσταση ενώπιον των αρμόδιων αρχών, υπηρεσιών, μέσων μαζικής ενημέρωσης αλλά και στον απλό πολίτη, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν και να συνδράμουν στην εκπλήρωση των παραπάνω στόχων.

  3. Η διοργάνωση σεμιναρίων, μαθημάτων και γενικά προγραμμάτων εκπαίδευσης που αφορούν τους τομείς ενδιαφερόντων που περιγράφονται στους σκοπούς της εταιρίας.

  4. Η οργάνωση ή η συμμετοχή σε συνέδρια, συμπόσια, ημερίδες και δίκτυα.

  5. Η συνεργασία με άλλες παρόμοιες ή μη εταιρίες, σωματεία, οργανώσεις, συλλόγους, ινστιτούτα, σχολεία, πανεπιστήμια και άλλους δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς που έχουν κοινούς σκοπούς με την εταιρία.

  6. Η ενοικίαση χώρων ή αποδοχή παραχωρημένων χώρων ή υπηρεσιών για την επίτευξη των δραστηριοτήτων της.

  7. Οποιαδήποτε νόμιμη ενέργεια και δραστηριότητα που θα αποβλέπει στην επίτευξη των σκοπών της εταιρίας.

 

Περισσότερες πληροφορίες για το πλέγμα μπορείτε να βρείτε στο www.plegma.org 

Η Κωνσταντίνα Αγγελέτου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σκόπελο. Είναι απόφοιτος της σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Τ.Ε.Ι. Πειραιά, με ειδίκευση στο Marketing και τις Διεθνείς Σχέσεις. Συνέχισε τις σπουδές της στο Universidad Complutense της Μαδρίτης, όπου ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Πολιτιστική Διαχείριση: Θέατρο, Μουσική και Χορός», μία σύμπραξη του Πανεπιστημίου με τη SGAE (Ένωση πνευματικών δικαιωμάτων δημιουργών της Ισπανίας).

 

Αρχικά εργάστηκε στο Λαογραφικό Μουσείο Σκοπέλου και έπειτα στη Greenpeace Ελλάδος, στο Τμήμα Επικοινωνίας, όπου εκτός από προσωπικό υπήρξε εθελόντρια και ακτιβίστρια. Στην Ισπανία, το 2007 εργάστηκε στην Asociación Cultural Plural Ensemble ως βοηθός παραγωγής, προώθησης και πώλησης στην Ορχήστρα Σύγχρονης Κλασικής Μουσικής. Κατόπιν εργάστηκε ως βοηθός παραγωγής στο διεθνές φεστιβάλ θεάτρου Commedia Della Arte, στην Alcala de Henares. Συνέχισε την επαγγελματική της πορεία στο θίασο commedia della arte «El Teatro del Finikito», όπου απασχολήθηκε ως υπεύθυνη προώθησης, παραγωγής και περιστασιακά ως tour manager.

 

Το 2009, εργάστηκε στο Δίκτυο Εναλλακτικών Θεάτρων της Ισπανίας, από το οποίο και έμαθε άριστα τις λειτουργίες των δικτύων. Εκεί ήταν υπεύθυνη παραγωγής στο IV Encuentros de Creación en Maggalia (4η Συνάντηση Δημιουργών στα Μαγκάλια) στο οποίο, εκτός από το Δίκτυο, συμπαραγωγός ήταν το Υπουργείο Πολιτισμού της Ισπανίας, ενώ χρηματοδότες ήταν όλες οι περιφέρειες της Ιβηρικής Χερσονήσου. Μέσα στο δίκτυο εμπνεύστηκε, υλοποίησε και παρουσίασε για πρώτη φορά στο Υπουργείο Πολιτισμού τη συμμετοχή του Δικτύου στο πρόγραμμα Iberescena, το οποίο αφορά στη συνεργασία θεάτρων της Ισπανίας και Λατινικής Αμερικής. Το Δίκτυο εξακολουθεί να λειτουργεί με επιτυχία και να χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Iberescena έως και σήμερα.

 

Η επιστροφή της στην Ελλάδα συνδυάστηκε με τη διοργάνωση συναυλίας του μεγάλου κιθαρίστα φλαμένκο Manuel Cazas στην Αθήνα. Από το 2007 έως το 2011 και το 2013 είναι εργάστηκε εθελοντικά στην οργάνωση παραγωγής και επικοινωνίας στις πολιτιστικές εκδηλώσεις «Λοΐζεια» που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Γλώσσα Σκοπέλου, το οποίο έχει φιλοξενήσει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής όπως Ελ. Αρβανιτάκη, Κ. Μακεδόνα, Π. Θαλασσινό, Μ. Τζουγανάκη κ.λ.π.


Το 2013 εμπνεύστηκε και διοργάνωσε για πρώτη φορά το «1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Διαμαντής Παλαιολόγος» στη Γλώσσα Σκοπέλου υπο τη σκέπη τοπικού συλλογικού φορέα, στο οποίο και συμμετείχαν περισσότεροι από 250 χορευτές από Ελλάδα, Κύπρο και Ρουμανία.

H Μαρία Ψαρρού γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982. Σπούδασε Μάρκετινγκ και Επικοινωνία στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πήρε το μεταπτυχιακό της δίπλωμα στην Πολιτιστική Πολιτική, Διοίκηση και Επικοινωνία από το τμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών.

 

Εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή με θέμα: «Η τοπική αυτοδιοίκηση ως φορέας προβολής του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού μέσω της διοργάνωσης φεστιβάλ» στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών.

 

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν: πολιτιστική και περιφερειακή πολιτική, πολιτιστική διαχείριση και μάρκετινγκ, μάρκετινγκ και branding τόπου.

 

Από το 2005 μέχρι το 2010, απέκτησε ευρύ φάσμα εργασιακής εμπειρίας στις πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες (ιδιωτικός, δημόσιος και τρίτος τομέας), ως project manager, εκπαιδεύτρια ή επιστημονική συνεργάτιδα. Ειδικότερα έχει εργασθεί ως Υπεύθυνη Διοργάνωσης και Προβολής Κύκλου Εκδηλώσεων στη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Κορθίου Άνδρου, ως Ειδική Συνεργάτιδα Δημάρχου Κερατσινίου σε θέματα Πολιτισμού, Επικοινωνίας και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων αλλά και ως διευθύντρια στην Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού Κερατσινίου.

 

Έχει επίσης διδάξει σε σεμινάρια που οργανώνουν Δημόσιοι και Ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί οργανισμοί στα θέματα Πολιτιστικό Μάνατζμεντ και Μάρκετινγκ, Δημόσιες Σχέσεις, Έρευνα Μάρκετινγκ, Στοιχεία Οικονομικής Θεωρίας - Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων.

 

Aπό τον Οκτώβριο του 2013, ζει μόνιμα στην Άνδρο, όπου ασχολούμαι με την κοινωνική οικονομία και την εκπαίδευση ενηλίκων.Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις και ομιλίες σε συνέδρια σε θέματα πολιτιστικής διοίκησης, πολιτιστικού μάρκετινγκ και φεστιβάλ.Έχει δημοσιεύσει άρθρα και ακαδημαϊκές εργασίες για θέματα πολιτιστικής πολιτικής, φεστιβάλ πολιτιστικού μάρκετινγκ καθώς και πολιτιστικής ανάπτυξης.

 

Είναι μέλος του International Scientific Committee for Documentation of Cultural Heritage (CIPA), του European Association of Cultural Researchers, του International Festival and Event Association, του Europa Nostra καθώς και του σωματείου «Διάζωμα».Επίσης είναι μέλος σε επιστημονικούς φορείς στον τομέα του μάρκετινγκ και της επικοινωνίας και μέλος της συντακτικής ομάδας του CityBranding.gr.

bottom of page