Διαμαντής Παλαιολόγος
Ο Διαμαντής Παλαιολόγος, γνωστός και ως Μάντος, γεννήθηκε το 1948 και μεγάλωσε στο Παλιό Κλήμα Σκοπέλου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ως ηλεκτρονικός στην Αθήνα, φοίτησε στη σχολή της Δώρα Στράτου. Το 1973 μετακόμισε στο Βανκούβερ του Καναδά όπου σπούδασε μαθηματικά στο Simon Fraser University.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών του εκεί με την γυναίκα του, Χριστίνα Παλαιολόγου και άλλους Έλληνες της ομογένειας δημιούργησαν το χορευτικό συγκρότημα ΡΩΜΙΟΣ το οποίο έδινε παραστάσεις σε όλη την επικράτεια του Καναδά και απέσπασε πολύ καλές κριτικές. Η ενασχόληση τους με το χορό ξεκίνησε να είναι και επαγγελματική, αφού χόρευαν πολλές φορές σε ελληνικά εστιατόρια κερδίζοντας το απαραίτητο φοιτητικό χαρτζιλίκι.
Μετά τις σπουδές του επέστρεψε στην πατρίδα και μάλιστα στο νησί του όπου και δίδαξε στο Γυμνάσιο - Λύκειο Γλώσσας ως μαθηματικός. Για αρκετά χρόνια διατέλεσε διευθυντής του σχολείου που με πολύ μόχθο και μεράκι προσπάθησε να το κάνει πρότυπο σχολείο. Το σχολείο και οι μαθητές του ήταν η ψυχή του. Ο επαγγελματικός του ζήλος δεν εξαντλούταν μόνο κατά τις διδακτικές ώρες, αφού υπήρξε πάντα μέντορας για τους μαθητές του, συνερίζοντας τους προβληματισμούς τους και συμβουλεύοντας τους για το μέλλον τους, ακόμα και μετά την αποφοίτηση τους.
Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου και ασχολήθηκε με ζήλο με τα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού. Δίδασκε με κέφι και μεράκι παραδοσιακούς χορούς για 28 συναπτά έτη, αφιλοκερδώς. Οργάνωσε το χορευτικό συγκρότημα Γλώσσας που διακρίθηκε επανειλημμένα πανελληνίως. Όλη του η ζωή ήταν γεμάτη ανιδιοτέλεια και πολιτικό προβληματισμό, με το πάθος που τον χαρακτήριζε, υποστήριζε ότι θεωρούσε ότι ήταν καλύτερο για το νησί και το χωριό του. Κατά τη θητεία του στο Δ.Σ του συλλόγου αλλά και ως χοροδιδασκάλου έπρεπε να αντιμετωπίσει παγιωμένες νοοτροπίες, βαθιά ριζωμένες προκειμένου να αναβαθμίσει πολιτιστικά το χωριό του όπως και κατάφερε.
Ο Διαμαντής και η Χριστίνα δεν σταμάτησαν ποτέ να αγαπούν και να ερευνούν τον πλούτο των ελληνικών παραδοσιακών χορών εμπλουτίζοντας τις γνώσεις με σεμινάρια χορού, συνέδρια Διεθνών Οργανώσεων Χοροδιδασκαλίας κ.λ.π. Πολλές γενιές Γλωσσωτών αγάπησαν τους παραδοσιακούς χορούς μέσα από τη ματιά του Μάντου και της Χριστίνας μαθαίνοντας πρώτα να αγαπούν τον ρυθμό και μετά να χορεύουν. Η οικογενειακή παράδοση συνεχίζεται μέχρι σήμερα αφού μεταλαμπάδευσαν στα παιδιά τους Χρήστο, Θοδωρή και Ναυσικά την αγάπη για τους παραδοσιακούς χορούς και την προσφορά τους στα κοινά. Το 2004 η Ναυσικά Παλαιολόγου, πιστή στην οικογενειακή παράδοση, αναλαμβάνει τη διδασκαλία παραδοσιακών σε παιδιά του Δημοτικού, προσθέτοντας έτσι ένα νέο πυρήνα στο χορευτικό συγκρότημα και συνεχίζει ως σήμερα σε ομάδες ενηλίκων και παιδιών. Το Μάρτιο του 2010 η Γλώσσα, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός και ο χορός έχασαν ένα άξιο τέκνο τους που η προσφορά του υπήρξε σε όλους τους τομείς σημαντική.
Απόσπασμα από το επικήδειο λόγο των παλιών του μαθητών όπως τον αποτύπωσε ο συνάδελφος και φίλος του, Γιάννης Αλεβίζος στο http://mpalkoniaigaiounews.info
«Αγαπημένε μας κύριε, εμείς οι μαθητές σας, μέσα από αυτά τα λόγια εκφράζουμε την θλίψη και τον πόνο μας για την μεγάλη απώλειά σας. Κάνοντας μία αναδρομή στην παιδική μας ηλικία αυτό που ξεπροβάλει πρώτο στη μνήμη μας είναι η δική σας εικόνα. Εσείς μας διδάξατε τα πρώτα βήματα στο χορό. Με ποιον όμως θα χορέψουμε τώρα Ταμζαρα, και ποιον θα καμαρώνουμε στον Ζορμπά και την Ευδοκία; Είμαστε σίγουροι ότι σήμερα σας περιμένουν οι Άγγελοι να χορέψετε μαζί τους. Τι να πρωτοθυμηθούμε από εσάς ως δάσκαλο στο σχολείο; Τα αστεία σας στην τάξη; Τις προσπάθειές σας να μας μεταδώσετε τις πολύτιμες γνώσεις σας; Την αγωνία σας για την ανάπτυξη του χωριού και του σχολείου μας; Την εμμονή σας για να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας; Πάνω απ’ όλα όμως αυτό που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ, είναι ότι όσα χρόνια και αν πέρασαν από τότε που ήμασταν στα θρανία κι όσο μακριά κι αν βρεθήκαμε απ ’τον τόπο μας, πάντα ενδιαφερόσασταν πραγματικά για την πρόοδό μας και ήσασταν δίπλα μας στα προσωπικά μας προβλήματα σαν δεύτερος πατέρας. Με τις συμβουλές, τις εμπειρίες, και τις προτροπές σας υπήρξατε για όλους εμάς δάσκαλος στην ζωή μας. ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΔΑΣΚΑΛΕ!!!!!!»
Απόσπασπα με τον Διαμαντή Παλαιολόγο, απο εκπομπή της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, πιθανόν το 1983 για τις απόκριες στη Σκόπελο. Για να δείτε ολόκληρο το βίντεο πατήστε εδώ